Εκθέσεις Τέχνης που θα ξεχωρίσουν το 2018

Ρίχνουμε μια ματιά στο πρόγραμμα των μεγάλων μουσείων της Ευρώπης για το 2018 και σας προτείνουμε εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Μονογραφίες, αναδρομικές, επιμελητικά projects, «συνήθεις υπόπτους» αλλά και εκπλήξεις επιφυλάσσει για τους φιλότεχνους η νέα χρονιά.

Καθώς αποχαιρετούμε το 2017, μια χρονιά που για τον κόσμο της τέχνης ήταν εξαιρετικά έντονη με την Documenta 14, τη Μπιενάλε της Βενετίας και άλλες είκοσι μπιενάλε/τριενάλε ανά τον κόσμο, ανυπομονούμε για τα μεγάλα εικαστικά γεγονότα της χρονιάς που έρχεται. Μπορεί το 2018 να μοιάζει λιγότερο πολυάσχολο από αυτή την άποψη, αλλά όπως κάθε χρόνο τα μεγάλα μουσεία προσφέρουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων, από τους κλασικούς μέχρι δυναμικά ανερχόμενους στο πάνθεον της σύγχρονης τέχνης. Παρακάτω θα βρείτε μια, ομολογουμένως δύσκολη, επιλογή από το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, το Βερολίνο και τη Μαδρίτη.

Λονδίνο

Lucian-Freud-Girl-With-Dog.jpg

Στην καρδιά του προγράμματος της Tate Britain το 2018 θα είναι η έκθεση ‘All too Human. Bacon, Freud and a Century of Painting Life’, με θέμα την ανθρώπινη μορφή και την εμπειρία της καθημερινότητας μέσα από έργα καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών. Ο Lucian Freud και ο Francis Bacon αναμενόμενα θα είναι στο επίκεντρο, αλλά και μια πληθώρα καλλιτεχνών που έδρασαν στο Λονδίνο, όπως η Paula Rego και ο Frank Auerbach, μεταξύ άλλων. Μια διαδρομή στην ιστορία της παραστατικής ζωγραφικής του 20ουαιώνα με οδηγό τον άνθρωπο σε προσωπικές του στιγμές, στο περιβάλλον του, στα πάθη του.

‘All too Human, Bacon, Freud and A Century of Painting Life’, Tate Britain, Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου - 27 Αυγούστου 2018

Η Tate Modern ετοιμάζεται για μια blockbuster έκθεση του Pablo Picasso από την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του, συγκεκριμένα μία μόνο χρονιά, το 1932. Περίπου εκατό έργα, σχέδια, ζωγραφική και γλυπτά, αλλά και αρχειακό υλικό θα περιλαμβάνονται στην πρώτη μονογραφική έκθεση που γίνεται στην Tate Modern για τον καλλιτέχνη, που υπόσχεται ότι θα τον δούμε όπως ποτέ προηγουμένως. Highlights: οι τρεις κορυφαίοι πίνακες του που απεικονίζουν τη νεαρή ερωμένη του Marie-Thérèse Walter, τους οποίους ζωγράφισε με λίγες μέρες διαφορά, το 1932, χρονιά που την γνώρισε.

‘The EY Exhibition: Picasso 1932 - Love, Fame, Tragedy’, Tate Modern, Λονδίνο, 8 Μαρτίου - 9 Σεπτεμβρίου 2018

Pablo Picasso The Dream (Le Rêve) 1932, Private Collection © Succession Picasso/DACS, London 2017

Pablo Picasso The Dream (Le Rêve) 1932, Private Collection © Succession Picasso/DACS, London 2017

Την ίδια περίοδο η Tate Modern θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη έκθεση του έργου της Joan Jonas, πρωτοπόρου της video-art και της performance. Πρώιμα έργα, βίντεο-περφόρμανς από τη δεκαετία του ’60 της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας που έκτοτε δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται, μαζί με προβολές και εμβληματικές εγκαταστάσεις της που θίγουν επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

‘Joan Jonas’, Tate Modern, Λονδίνο, 14 Μαρτίου - 5 Αυγούστου 2018

Μια ακόμη έκθεση που αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία είναι η ‘FridaKahlo: Making Her Self up’στο μουσείοVictoria&Albert. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την προσωπική συλλογή της αγαπημένης ζωγράφου. Ρούχα, αξεσουάρ και προσωπικά αντικείμενα, τα οποία αφού είχαν μείνει κλειστά στο σπίτι της για πενήντα χρόνια, παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός του Μεξικού.

‘Frida Kahlo: Making Her Self up’, V&A, Λονδίνο, 16 Ιουνίου - 4 Νοεμβρίου 2018

Kahlo with an Olmeca figurine, Coyoacán 1939 CREDIT: NICKOLAS MURAY

Kahlo with an Olmeca figurine, Coyoacán 1939 CREDIT: NICKOLAS MURAY

Τέλος, για τους λάτρεις της φωτογραφίας η έκθεση ‘Another Kind of Life: Photography on the Margins’ στο Barbican Centre συγκεντρώνει έργα είκοσι φωτογράφων από το 1950 μέχρι σήμερα και διερευνά θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, νεανικής κουλτούρας, εξαρτήσεων, μειονοτικών ταυτοτήτων από διάφορες κοινότητες ή μεμονωμένα πρόσωπα ανά τον κόσμο.

‘Another Kind of Life: Photography on the Margins’, Barbican, Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου - 27 Μαΐου 2018

Παρίσι

Στο Palais de Tokyoη έκθεση ‘L’un et L’ autre’ φέρνει μαζί δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες διαφορετικής γενιάς τους Kader Attia και Jean-Jacques Lebel. Αυτό που τους ενώνει είναι το πάθος τους για διάφορα αντικείμενα που συλλέγουν από όλο τον κόσμο. Ιερά ή καθημερινά, φτιαγμένα από απροσδόκητα υλικά, προερχόμενα από διαφορετικούς πολιτισμούς, εμποτισμένα από συναίσθημα και πολλαπλά νοήματα, ή κατάλοιπα από καιρούς πολέμων. Αυτά τα αντικείμενα θα παρουσιαστούν πλάι στα δικά τους έργα δημιουργώντας νέες συνδέσεις και διευρύνοντας το φάσμα της τέχνης.

‘L’un et L’ autre: Kader Attia & Jean-Jacques Lebel’, Palais de Tokyo, Παρίσι, 16 Φεβρουαρίου - 13 Μαΐου 2018

Sheila Hicks, Palitos con Bolas, 2008-2015, © Centre Pompidou, 2017 – © ADAGP, Paris, 2018

Sheila Hicks, Palitos con Bolas, 2008-2015, © Centre Pompidou, 2017 – © ADAGP, Paris, 2018

Το Κέντρο Pompidou αφιερώνει μια αναδρομική έκθεση στο έργο της Sheila Hicks. Η αμερικανίδα καλλιτέχνης που ζει στο Παρίσι, στα πενήντα χρόνια δημιουργίας της με πρώτη ύλη το βαμβάκι, το μαλλί, το μετάξι και το λινό, έχει εξερευνήσει τις απίστευτες δυνατότητες του υφάσματος και του έχει αναμφίβολα εξασφαλίσει μια θέση στη σύγχρονη τέχνη. Αν και λιγότερο γνωστή στο κοινό μέχρι πρότινος, η συμμετοχή της στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας με τη μνημειακή εγκατάσταση στο Arsenale από τεράστιες χρωματιστές μπάλες υφάσματος ήταν από τα έργα που ξεχώρισαν.

‘Sheila Hicks. Lignes de vies’, Centre Pompidou, Παρίσι, 7 Φεβρουαρίου - 30 Απριλίου 2018

Το Petit Palais, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Πόλης του Παρισιού, υποδέχεται τη νέα χρονιά με μια κλασική έκθεση «Οι Ολλανδοί στο Παρίσι 1789-1914». Σε συνεργασία με το Μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ, η έκθεση έχει ως αντικείμενο την πολύπλευρη ανταλλαγή, καλλιτεχνική και πνευματική, μεταξύ Ολλανδών και Γάλλων ζωγράφωναπό την εποχή του Ναπολέοντα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από μια ιστορική διαδρομή φέρνει μαζί έργα αγαπημένων ζωγράφων της Γαλλλίας, όπως των Géricault, Millet, Cézanne, Monetμαζί με έργα Ολλανδών, όπως των Ary Scheffer, Van Gogh, Van Dongen καιMondrian.

‘Les Hollandais à Paris, 1789-1914’, Petit Palais, Παρίσι, 6 Φεβρουαρίου - 13 Μαΐου 2018

Βερολίνο

Η Berlinische Galerieαφιερώνει την πρώτη μονογραφική έκθεση που γίνεται στη Γερμανία για το έργο του Eduardo Paolozzi, ιδρυτή της βρετανικής Pop Art. Η έκθεση εστιάζει στα πρωτοποριακά κολάζ του ήδη από τη δεκαετία του ’40 και τις ευρηματικές κατασκευές των πειραματικών χρόνων μέχρι και τη δεκαετία του ’70, καθώς και το πέρασμα του από το Βερολίνο. Αιχμηρά έργα, κατασκευές, γλυπτά, τυπώματα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές με το ξεχωριστό ιδίωμα του Paolozzi με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη μηχανή.

‘Eduardo Paolozzi. Lots of Pictures – Lots of Fun’, Berlinische Galerie, Βερολίνο, 9 Φεβρουαρίου - 28 Μαΐου 2018

Eduardo Paolozzi – Evadne in Green Dimension, Blatt 1 der Edition Bunk!, 1972 © VG Bild-Kunst, Bonn 2017

Eduardo Paolozzi – Evadne in Green Dimension, Blatt 1 der Edition Bunk!, 1972 © VG Bild-Kunst, Bonn 2017

Βιέννη

Το Μουσείο Albertina αφιερώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο έργο του Keith Haring (1958–1990), ο οποίος το 2018 θα έκλεινε το 60ο έτος ηλικίας του. H έκθεση φιλοδοξεί να φωτίσει πτυχές της μοναδικής συμβολικής γλώσσας που τον καθιέρωσε, μέσα από πληθώρα έργων, σχέδια, ζωγραφική και γλυπτά. Το έργο του πάντα επίκαιρο σε ό,τι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζει να έχει τεράστια επιρροή σε καλλιτέχνες μέχρι σήμερα.

‘Keith Haring’, Μουσείο Albertina,Βιέννη, 16 Μαρτίου - 24 Ιουνίου 2018

Μαδρίτη

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Μαδρίτης Reina Sofiaοργανώνειμια αναδρομική έκθεση της Κολομβιανής καλλιτέχνιδας Beatriz González, η οποία πέθανε φέτος, και που το έργο της γνωρίσαμε στη Documenta 14 στην Αθήνα. Μια μεγάλη μορφή στην ιστορία της τέχνης της Λατινικής Αμερικής και πρωτοπόρος της Pop Art, στο έργο της που μετράει πέντε δεκαετίεςσυμπλέκονται με τρόπο μοναδικό η ταραγμένη ιστορία της χώρας της, η μνήμη, το παρόν όπως εκπροσωπείται από τα ΜΜΕ και η λαϊκή εικονογραφία.

‘Beatriz González Retrospective 1965-2017’, Reina Sofia, Μαδρίτη, 22 Μαρτίου - 2 Σεπτεμβρίου 2018

Beatriz González, Zócalo de la comedia, 1983. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid

Beatriz González, Zócalo de la comedia, 1983. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid